ENG

Kulturno in umetniško društvo Raga Slovenija s svojo glasbeno dejavnostjo širi zavest o več sto let stari tradicionalni indijski glasbi in kulturi.

Dejavnosti društva so organizacija in izvedba koncertov indijske klasične glasbe ter sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami v Sloveniji. Želimo si, da bi s svojim delovanjem pripomogli k indijsko – slovenskim odnosom in odprli novo možnost za ustvarjalno izmenjavo med obema kulturama.

Društvo Raga Slovenija se zato želi povezati z izobraževalnimi ustanovami; centri kulture; festivali glasbe; organizacijami, ki se ukvarjajo z indijsko filozofijo in meditacijo; posamezniki, ki jih indijska glasba in kultura zanimata ali so z njo tako ali drugače povezani; posamezniki in organizacijami v Indiji, ki so povezane s Slovenijo in podjetji, ki delujejo v okviru indijsko – slovenskih povezav ali tistimi, ki nas želijo podpreti. Društvo sodeluje tudi z Indijskim veleposlaništvom v Sloveniji.

Programi

1. PROGAMI ZA OTROKE IN MLADE

2. IMPROVIZACIJA Z INDIJSKO KLASIČNO GLASBO ZA GLASBENIKE

Ali bi bila klasična glasba bolj privlačna, če bi bila improvizirana, nepredvidljiva in polna presenečenj? Svetovno uveljavljeni glasbenik Rohan Dasgupta - mojster improvizacije na klasičnem strunskem glasbilu sitar, prikaže načine improvizacije v indijski glasbi. Cilj je mlade seznaniti z improvizacijo kot z enim izmed najpomembnejših elementov koncertne glasbe in ponuditi možnost za odprto, medkulturno dojemanje klasične glasbe. Kaj je improvizacija? Kateri so okvirji za improvizacijo v indijski glasbi? Kako improvizirati skozi ritem in melodijo?
Glasbeniki, udeleženci programa, se bodo v okviru glasbenega srečanja s svojimi instrumenti sami preizkusili v improvizaciji in se podali na nepredvidljivo glasbeno pot v daljno Indijo.
Program je primeren za glasbenike, ki jih zanima modalna improvizacija in širši pristop k improvizirani glasbi. Starostnih omejitev ni, program se lahko prilagodi za različne stopnje zahtevnosti.

Kdo smo

Rohan Dasgupta – koncertni sitarist

Rohan izhaja iz tradicionalne indijske glasbene družine iz Kalkute. Sitar in indijsko klasično glasbo se je učil igrati že od malih nog od svojega strica Pt. Harashankarja Bhatacharjee in bil večkrat nagrajen na državnih tekmovanjih. V svoji karieri, od leta 2009 dalje, je nastopil na svetovnih odrih po festivalih v Indiji, Aziji, Evropi in Ameriki ter izdal več albumov v sodelovanju z mednarodno priznanimi glasbeniki. Skozi leta nastopanja in raziskovanja glasbe je Rohan izoblikoval edinstven glasbeni izraz, za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanje Indijske vlade.
V zadnjem letu je večkrat nastopil na koncertnih odrih tudi v Sloveniji in vodil izobraževalne programe o improvizaciji v indijski klasični glasbi.

Ivana Kočevar – flavtistka, pedagoginja

Po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli, kjer je igrala prečno flavto, jo je zanimanje za zvok vokala in pihal prinesel na pot učenja indijske klasične glasbe in bambusove flavte bansuri, ki jo je študirala na Rotterdamskem konservatoriju Codarts na Nizozemskem in v šoli indijskega mojstra Pt. Hariprasada Chaurasie v Indiji.
Nastopala je v različnih glasbenih projektih in je avtorica številnih glasbenih programov za otroke in mlade, pred tem pa je poučevala je blok in prečno flavto v Ljubljani in Novem mestu.

Galerija

Stik

Za informacije o programih, prostih terminih in cenah nas prosimo kontaktirajte na elektronski naslov:

raga.slovenia(at)gmail.com